четвртак, 18.април 2024
АКТУЕЛНО

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић обишао Остраће

Председник Привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић, са представницима Месне заједнице Лешак, у пратњи својих сарадника, обишао је вишечлане социјално угрожене породице које живе у селу Остраће. Том приликом председник Тодић се упознао са условима у којима ова домаћинства живе, које су то потребе и проблеми са којима се суочавају, а чије би решавање знатно побољшало квалитет њиховог живота и учинило њихову егзистенцију извеснијом. Као и претходних дана, екипа лекара Дома здравља Лепосавић прикључила се општинској делегацији у обиласку сеоских домаћинстава, где је вршила превентивне лекарске прегледе и према потребама, пружила неопходну медицинску помоћ.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић, у пратњи сарадника, представници МЗ Лешак, обишли су  данас породицу Лешевић из села Остраће, како би се упознали у каквим условима ова породица живи, односно са каквим проблемима се суочавају. Домаћин Дарко живи у породичном домаћинству са супругом, двоје деце и мајком. У овој породици нико није запослен, а средства за задовољење свакодневних животних потреба прибављају од пољопривредне делатности.

Оно што њихов незавидан положај у знатној мери отежава јесте и лоше здрвствено стање млађег детета, које има проблема са очима. Оно што наводе као приоритетну потребу и што  би им у великој мери олакшало обављање пољопривредне делатности, јесте нека од прикључних пољопривредних машина, односно тракторска фреза. Овом приликом, председник Тодић је истакао да ће локална самоуправа у сарадњи са Владом Републике Србије кроз разне видове подстицаја и у будућем периоду настојати да задовољи потребе становништва, а све у циљу унапређења пољопривредне производње, нарочито оних породица које на тај начин обезбеђују егзистенцију.

Општинско руководство обишло је породицу Небојше Чукића. Наиме, у оквиру овог деветочланог породичног домаћинства живе Небојша, супруга и њихово троје деце, од којих једно дете са срчаним проблемима, затим Небојшин брат са супругом, као и њихови родитељи. Корисници су социјалне помоћи. Нема сумње да је ово једна од породица која се налазе у веома тешкој материјалној ситуацији и којима је помоћ преко потребна. С обзиром да се од социјалних давања не могу подмиривати ни основне животне потребе, породица Чукић се определила да обавља пољопривредну делатност и сточарство, како би осигурала свој опстанак и останак на овим просторима.

У разговору са представницима локалне самоуправе изнели су као свој приоритетан захтев запослење,  грађевински материјал за кућу у изградњи у насељу Грађевац у Лешку, као и помоћ за изградњу и опремање купатила. Председник Тодић је поводом ових захтева породице Чукић истакао да ће им локална самоуправа, у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију изаћи у сусрет и пружити неопходну помоћ, јер, као што је више пута наглашавано, циљ оваквих акција јесте да се сваком домаћинству обезбеде основни услови за живот достојан човека у данашњем времену.

Душан Чукић живи са супругом и троје деце. Он и супруга су незапослени. Узимајући у обзир неповољне стамбене услове у којој је ова породица живела, Општина је овом домаћинству доделила породичну кућу у којој сада живе. Једини приходи које Чукићи остварују су приходи од пољопривредне производње и повремених сезонских послова, што свакако није довољно за нормалан живот петочлане породице. Оно што нису у могућности да самостално обезбеде, што је од приоритетног значаја за побољшање њиховог положаја јесте изградња тротоара око куће, као и грађевински материјал за изградњу објекта за стоку.

Руководство општине Лепосавић на челу са председникм  Привременог органа општине Лепосавић Зораном Тодићем, обишло је данас и породицу Славка Лешевића. Ова породица броји шест чланова, а како нико није запослен, средства за задовољење свакодневних животних потреба прибављају од пољопривредне делатности. Једина месечна примања су им социјална помоћ и такозвани косовски додатак који оставрује по основу некадашњег радног ангажовања у д.о.о „Храст“ Лепосавић , па од овако скромних примања ова породица не може подмирити ни основне потребе. У разговору са руководством општине, домаћин је истакао да би им од великог значаја била донација неке пољопривредне машине за кошење, како би олакшали и поспешили бављење пољопривредном делатношћу од које себи обезбеђују егзистенцију.

Помоћ је потребна и породици Небојше Петронијевића, који живи у породичном домаћинству са супругом и двоје деце у засеоку Парлин Поток, село Остраће. Небојша је запослен у ЈП „Србијашуме“, ШГ „Ибар“ Лепосавић, где остварује доходак у износу минималне зараде у Републици Србији, око 30.000 динара. Супруга је незапослена. Како поменути приходи не задовољавају потребе ове четворочлане породице, пољопривреда и сточарство постале су основне делатности којима се ово сеоско домаћинство бави и захваљујући којима обезбеђују себи егзистенцију. За Небојшу се слободно може рећи да је драгоцен пример како се вредним радом могу постићи значајни резултати и како се од пољопривреде и сточарства итекако може пристојно живети.

Из тих разлога, домаћин је од општинског руководства затражио један већи трактор, управо да би поспешио своју пољопривредну делатност и на тај начин обезбедио додатна средства за своју породицу. Председник Тодић је на овај захтев одговорио да је циљ општинске власти да помаже пре свега оваквим и свим оним породицама које живе од свог рада и прехрањују своју децу, као и да ће Влада Републике Србије, посредством Канцеларије за Косово и Метохију, и ове године определити значајна средства за развој пољопривреде на територији општине Лепосавић.

Погледајте и ову вест

ОБАВЕШТЕЊЕ – Бесплатан СкиПас 2024

Обавештавају се становници општине Лепосавић да је општина Лепосавић и ове године потписала уговор са …