četvrtak, 4.jun 2020
Naslovna / Politika / Pomoć ugroženim porodicama u Borčanu

Pomoć ugroženim porodicama u Borčanu

Član Privremenog organa opštine Leposavić i član Opštinskog štaba za vanredne situacije, Nataša Nastić, sa saradnicima obišla je danas socijalno ugrožena domaćinstva u selu Borčane, jednom od najudaljenijih sela na teritoriji opštine Leposavić. U skladu sa merama koje su na snazi, a tiču se zabrane kretanja ugroženih kategorija stanovništva, Opštinski štab za vanredne situacije je u saradnji sa Centrom za socijalni rad Leposavić obezbedio pomoć u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu za najugroženije korisnike socijalne pomoći, koji zbog pridržavanja propisanih mera i preporuka, nisu u mogućnosti da se snabdeju osnovnim životnim potrepštinama.

Kako u selu Borčane pretežno žive staračka, kao i samačka domaćinstva, čije je kretanje tokom borbe sa zaraznom bolešću zabranjeno, to je današnja pomoć lokalne samouprave dopremljena u prave ruke, a sve u cilju lakšeg prevazileženja novonastale situacije izazvane pandemijom virusa korona.Tom prilikom obiđeno je 10 seoskih domaćinstava. Njima su uručeni paketi pomoći u hrani i higijeni, a sve u cilju pružanja podrške starijim, bolesnim i drugim ugroženim meštanima kojima je u ovoj situaciji pomoć najpotrebnija. Na taj način, lokalna samouprava čini sve kako bi njihov položaj u ovim teškim trenucima bio što lakši i podnošljiviji.

Član Privremenog organa Nataša Nastić je tokom obilaska i razgovora imala prilike da se upozna sa uslovima u kojima ove porodice žive i da čuje koje su njihove prioritetne potrebe i zahtevi, za koje će se Opštinski štab za vanredne situacije pobrinuti da u najkraćem vremenskom periodu budu rešeni. Najveći broj zahteva koji su izneli meštani ovog sela odnosi se na nabavku i dostavljanje lekova. Tim povodom, ona je ukazala na mogućnost pružanja bilo kakve vrste pomoći posredstvom volontera, koji su svakodnevno na raspolaganju da svojim starijim i najugroženijim sugrađanima dostave osnovne životne namirnice, lekove i sve ostalo što im je potrebno.
Današnja poseta predstavnika opštinske vlasti ohrabrila je meštane ovog sela, ukazujući im da nemaju razloga za brigu, da država Srbija čini maksimalne napore i ulaže sve raspoložive resurse sa ciljem da osigura zaštitu života i zdravlja svog naroda na prostoru Kosova i Metohije, dodajući da svi pojedinačno moramo doprineti da bismo uspeli da prebrodimo ovaj težak period sa što manje neželjenih posledica. Shodno tome, nema sumnje da će opština i Opštinski štab za vanredne situacije nastojati da obezbede svu neophodnu pomoć svakom žitelju opštine kome je pomoć potrebna, kako bi se na taj način zajedno izborili sa opakom bolešću i što pre zaustavili njeno dalje napredovanje i ugrožavanje naših života.

Meštani sela Borčane su izrazili veliku zahvalnost predstavnicima opštine Leposavić na današnjoj poseti, za pruženu pomoć, ali i za svu brigu i razumevanje koje opštinsko rukovodstvo pokazuje za potrebe ovih domaćinstava, koja su odsečena od sveta, pogotovo u ovim trenucima, kada se čitav svet, pa i naša zemlja suočava sa izazovom pandemije virusa korona.

Pogledajte i ovu vest

Opština Stara Pazova donirala zaštitnu opremu

Opštinsko rukovodstvo i Opštinski štab za vanredne situacije opštine Leposavić, na čelu sa predsednikom Zoranom …