субота, 25.мај 2024
АКТУЕЛНО

КОНКУРСНИ РАДОВИ урбанистичко-архитектонског решења дела центра и непосредне околине у насељу Лепосавић

Квалитетно планирани и обликовани отворени простори градова, као његов активни дио, са садржајима комплементарним онима у окружењу, сигуран су пут ка увећаној атрактивности и афирмацији града у целини. Поштујући избор појединца, град би требало да шири осећање припадности заједници, јер кад се то догоди, постајемо сувласници једног места и тада можемо рећи ја сам из Лепосавића, на пример. У месту Лепосавић изостало је стварање центра сусрета у станишту, у којем живот заједнице налази своје жариште и поприма свој пуни карактер. Један од разлога свакако је његова бурна историја.  Овде се пред ауторе поставља питање како квалитетно планирати и обликовати јавни простор, са циљем увећања атрактивности и афирмације Лепосавића у целини. Физички оквир дешавања у центру је изостао, али му не недостаје активних корисника. Будући простор трга и припадајућих јавних површина налази се на месту које је одувек било важно за његове становнике, а по својој величини, форми и архитектонском изразу сада треба да нам наговести да се налазимо на најзначајнијем јавном простору у граду (конкурсни рад, шифра 44761, 2019:2)

ПРИКАЗ НАГРАЂЕНИХ КОНКУРСНИХ РАДОВА

Прва награда

Ауторска шифра 77007 – радна шифра 6

Ауторски тим: Верица Крстић – Београд; Јелена Ристић Трајковић – Београд; Александра Миловановић – Трстеник; Марко Драгићевић – Београд; Марко Дедић – Београд; Јован Матовић – Горњи Милановац.

Текстуални део  (pdf 1.5 МB)

         


Друга награда

Ауторска шифра 44761 – радна шифра 2

Ауторски тим: Малина Чворо – Бања Лука; Саша Б. Чворо – Бања Лука; Неда Медић – Приједор; Маја Недић – Приједор; Небојша Јеремић – Лакташи; Зоран Уљаревић – Гацко.

Текстуални део  (pdf 7.6 МB)

 

 


Трећа награда

Ауторска шифра НМРЈ9 – радна шифра 4

Ауторски тим: Душан Миладиновић – Нови Сад; Веселин Крвавац – Раковац; Јелена Ровчанин – Сремска Каменица; Бранислава Миладиновић – Нови Сад; Ивана Гвозденовић – Нови Сад; Наташа Вујков – Нови Сад; Ненад Петровић – Нови Сад; Александар Пањковић – Нови Сад.

Текстуални део  (pdf 480 KB)

         


ПРИКАЗ НЕНАГРАЂЕНИХ КОНКУРСНИХ РАДОВА

Обештећење

Ауторска шифра ВМЈ34 – радна шифра 5

Ауторски тим: Весна Јездић – Лепосавић; Милан Јездић – Лепосавић.

Текстуални део  (pdf 344 KB)


Обештећење

Ауторска шифра 15а28 – радна шифра 3

Ауторски тим: Ивана Савић – Београд; Вања Вујановић – Шабац.

Текстуални део  (pdf 964 KB)


Обештећење

Ауторска шифра 10292 – радна шифра 1

Ауторски тим: Магдалена Вучинић – Сочаница, општина Лепосавић; Богдан Јовановић – Крагујевац.

Текстуални део  (pdf 729 KB)

УРЕДИМО НАШ ГРАД – ЗАЈЕДНИЧКА ВИЗИЈА

Спроведени Конкурс за израду урбанистичко-архитектонског решења дела центра и непосредне околине у насељу Лепосавић имао је за циљ да се изабере идејно решење које ће функционално и амбијентално унапредити простор у препознатљив део насеља и повећати атрактивност ужег центра за различите групе корисника за обављање различитих активности из области: културе, уметности, забаве…

Награђени (откупљени) конкурсни радови служиће у целости или у деловима као основ за даљу разраду, односно израду планске документације предметног подручја.

Ради бољег сагледавања потреба локалне заједнице, учешће јавности је од великог значаја. Вашим коментарима, сугестијама, предлозима допринесите дефинисању заједничке визије уређења центра насеља Лепосавић.

Погледајте и ову вест

Додела подстицаја за подршку развоју привреде и предузетништва на територији АП Косово и Метохија

Привремени орган општине Лепосавић обавештава све заинтересоване да је данас, 20.02.2024. године, расписан конкурс за …