субота, 13.јул 2024
АКТУЕЛНО

Лепосавић прославио Светог Василија

Обележавање општинске и храмовне славе почело је Светом Архијерејском литургијом, након које је улицама Лепосавића кренула литија у којој је учешће узео велики број мештана и гостију наше општине. По завршетку литије уследило је освећење и резање славског колача, а после тога и ломљење славске чеснице у порти храма посвећеног Светом Василију Острошком.

Свету Архијерејску литургију служио је Викарни Епископ Новобрдски Иларион уз саслужење свештенства и монаштва.

Поред домаћина, председника Привременог органа општине Лепосавић Зорана Тодића са сарадницима, литургији је присуствовалa и помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Милена Парлић, руководство Српске листе, као и многи други гости и пријатељи наше општине.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић честитао је славу Светог Василија Острошког свештенству, монаштву, мештанима општине Лепосавић и свим православним верницима.

„У никада тежим околностима од када наша општина обележава и прославља свог заштитника Светог Василија Острошког, данас смо се сабрали и прославили овај велики празник и велики дан. Колико год да је тешко, суочени са многим изазовима и притисцима, ми српски народ на простору Косова и Метохије, данас смо заиста показали да смо свој на своме и да нас ништа не може спречити да живимо и радимо, да чувамо, пре свега нашу веру и нашу културу, као и наше обичаје. Желим, пре свега мир за све, јер то нам је данас преко потребно, више мудрости, и да нам драги Господ Бог и Свети Василије подаре додатну снагу да истрајемо без обзира са чиме се суочавамо свакодневно на простору Косова и Метохије и нашем Лепосавићу. Без обзира што смо суочени са многим изазовима и свакодневним притисцима ми смо ту свој на своме и ми се не одричемо свега оног што је наше, обичаја, вере, културе и наравно наших симбола које смо данас могли да видимо овде у литијама где је заиста био велики број српских застава. Оно што нас посебно радује је велики број деце, која су у народној српској ношњи увеличала овај велики празник. Та деца наша су снага и мотивација у борби за бољу будућност и опстанак на овим просторима. Јер ово је наша земља, земља наших предака и потомака. Живеће наш народ“, рекао је Тодић.

У оквиру обележавања храмовне и општинске славе Светог Василија Острошког одржана је и Интернационална атлетска трка „Свети Василије Острошки – Лепосавић 2024“.

Погледајте и ову вест

ОБАВЕШТЕЊЕ – Бесплатан СкиПас 2024

Обавештавају се становници општине Лепосавић да је општина Лепосавић и ове године потписала уговор са …