понедељак, 4.март 2024
АКТУЕЛНО

Полагањем венаца и свечаном академијом у Сочаници обележена 107.годишњица Топличког устанка

У организацији Центра за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу и Општине Лепосавић, а у присуству великог броја мештана и ученика основних и средњих школа, данас је у Сочаници обележена 107. годишњица од подизања Топличког устанка. Код спомен чесме у Сочаници служен је парастос и положени венци јунацима који су своје животе дали за слободу отаџбине.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић са сарадницима положио је венце на спомен чесму и подсетио на жртву коју је наш народ претрпео те 1917.године.

„И данас одајемо пошту нашим славним прецима који су свој живот положили у одбрани ових простора од терора окупатора. Њихова жртва сврстава их у ред Косовских јунака. Српски народ на овим просторима после свег страдања и разарања није уништен, нити ће икада бити. Српско срце и данас куца за Косово и Метохију и то не може нико да заустави. Морамо да верујемо да ће доћи боља времена за наш народ, а наша је обавеза да верујемо у ову земљу, у нашу државу Србију. Такође имамо обавезу да памтимо све оне који су животом бранили отаџбину и нашу дедовину“, рекао је Тодић.

Учесници обележавања 107. године Топличког устанка положили су венце и на спомен обележје жртвама НАТО бомбардовања, а потом су обишли спомен собу посвећену Топличком Устанку. Након тога уследила је свечана академија у Дому културе на којој је приређен богат културно уметнички програм.

Због нестабилне политичко-безбедносне ситуације овогодишње обележавање Топличког устанка није почело традиционалним маршом планинара „Стазама топличких устаника“ од Лепосавића до Сочанице.

Погледајте и ову вест

Уручени поклон пакетићи за децу која не похађају предшколске установе у општини Лепосавић

Уз помоћ и подршку Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, општина Лепосавић обезбедила …