петак, 14.јун 2024
АКТУЕЛНО

Почиње реализација пројекта “ субвенције за енергетску ефикасност“

Председник општине Лепосавић, Зоран Тодић и представник Пројекта „Субвенције за енергетску ефикасност“ Марко Кашир, у сарадњи са Миленијумском фондацијом, потписали су данас Меморандум о разумевању. Меморандумом је успостављен оквир за сарадњу на реализацији пилот пројекта „Субвенције за енергетску ефикасност“ који спроводи Миленијумска фондација, а који има за циљ смањење потрошње електричне енергије у стамбеном сектору путем додела субвенција и других економских подстицаја стамбеним јединицама на територији општине Лепосавић.

Овај пројекат подразумева енергетски ефикасно реновирање индивидуалних стамбених јединица, односно индивидуалних породичних кућа, које улажу у енергетски ефикасне мере, као и обновљиве изворе енергије, како би допринели заштити животне средине и побољшању квалитета живота. Спровођење мера енергетске ефикасности има за циљ уштеду електричне енергије кроз уградњу система изолације, фасаде, спољних прозора и врата, система грејања, итд.

Истовремено, пројекат ће омогућити подизање свести код власника индивидуалних стамбених јединица о користима од енергетске ефикасности и на тај начин појачати њихов интерес да инвестирају у своје објекте, чиме повећавају удобност и доприносе очувању животне средине. Важно је напоменути да ће се приликом реализације пројекта посебно узети у обзир стамбени услови одређених категорија становништва, као што су социјално угрожене породице, самохрани родитељи, мањинске породице, старија, инвалидна и оболела лица, као и породице са малом децом.

Приликом закључивања Меморандума, договорено је да ће стране потписнице међусобно пружати потребне институционалне, људске и финансијске ресурсе, будући да су обострано изразиле спремност да раде у духу пријатељске сарадње како би допринели остваривању циљева и ефикасном спровођењу планираних активности Пројекта.

Овом приликом председник Тодић и вођа тима на реализацији Пројекта Марко Кошир изразили су наду и уверење да је ово само почетак сарадње између ових двеју страна, као и да очекују дугорочну сарадњу у овој области, а све у циљу достизања еколошких стандарда Европске Уније, када је у питању заштита животне средине и побољшање квалитета живота грађана у општини Лепосавић.

Погледајте и ову вест

Братске и пријатељске општине и грдови уручили поклон пакетиће малишанима из предшколских установа на територији општине Лепосавић

Поводом новогодишњих и божићних празника представници братских и пријатељских општина и градова из Србије традиционално …