четвртак, 25.јул 2024
АКТУЕЛНО

Председник општине Зоран Тодић састао се данас са делегацијом Канцеларије Европске уније

Председник општине Лепосавић Зоран Тодић састао се данас са делегацијом Канцеларије Европске уније, коју је предводио Луиђи Бруса, шеф Одсека за сарадњу, са којим је разговарао о актуелној економској ситуацији и другим важним темама за општину Лепосавић.Након што је пожелео добродошлицу и изразио захвалност на данашњој посети, председник Тодић и шеф делегације Канцеларије Европске уније, Луиђи Бруса, у пратњи својих сарадника обишли су најпре спортски центар у Лепосавићу.

Повод за обилазак овог објекта, који је уједно и једна од тема које су се нашле на дневном реду састанка, јесте управо чињеница да објекат финансиран средствима Европске уније још увек није довршен, да је градња започета још 2006. године, као и да се тренутно налази у веома лошем стању и као такав представља опасност за посетиоце. Том приликом, представник Европске уније упознао је општинску делегацију да је у току процес избора компаније која ће урадити редизајн пројекта као и избор надзора овом процесу. Након тога приступиће се објави тендера за наставак радова самом објекту и пратећој инфраструктури.

У агенду данашње посете општини Лепосавић, уврштен је и обилазак винарије Славише Лакићевића, виноградара који је после дужег времена проведеног у иностранству, одлучио да се врати и инвестира у своје родно место. Данас се може похвалити чињеницом да је сопственим средствима успео да подигне засаде винове лозе који се простиру на 12 ha, а према оцени стручњака, вино које производи је врхунског квалитета. Славиша представља драгоцен пример да се у Лепосавићу може покренути озбиљан пословни подухват, али исто тако, указује и да су за развој и унапређење било које делатности потребна значајна финансијска средства како би се остварила конкурентност на тржишту.

Након упознавања са производним процесом и тренутним производним капацитетима којима располаже власник ове винарије, видно изненађен потенцијалима које општина Лепосавић има, шеф европске комисије навео је да ће Европска унија ускоро пружати подршку конкретно овој врсти делатности на начин да вина добију заштићено географско порекло, чиме ће произвођачима бити омогућено да учествују у тржишној утакмици са висококвалитетним производима.

Имајући у виду да се општина Лепосавић већ дуже време суочава са проблемом одлагања и управљања отпадом, један од приоритетних задатака локалне самоуправе јесте управо решавање овог горућег проблема и стварање услова за одрживо очување и заштиту животне средине.  Председник Тодић је саговорника подсетио да је по овом питању Европска унија 2018. године подржала ГИЗ у пројекту управљања отпадом на северу, као и да је било планирано да ГИЗ кроз пројекат који се финансира из ЕУ фонда обезбеди средства да се очисти привремена депонија у Лепосавићу оног момента када регионална депонија почне са радом.

У том смислу, како је господин Бруса истакао, потребно је да четири општине на северу настоје да убрзају процес пуштања у функцију регионалне депоније и на тај начин допринесу трајном решавању овог значајног проблема, а да су након успешног завршетка овог пројекта представници Европске уније расположени да заједничким напорима изнађу решење за привремену депонију за коју су се сложили да је у веома лошем стању.

Председник Тодић је упознао саговорнике да је основни циљ локалне самоуправе унапређење социо-економских услова и реализација важних инфраструктурних пројеката који ће побољшати животни стандард грађана. Међу најважнијим пројектима чија се реализација очекује поменуте су реконструкције све 3 основне школе у Лепосавићу, Лешку и Сочаници, за шта је средства обезбедила Влада Републике Србије, као и да се очекује да ће Влада Републике Србије обезбедити средства и за реализацију два велика инфраструктурна пројекта и то унапређење водоснабдевања грађана општине Лепосавић и изградња вишенаменске универзитетске зграде за потребе Факултета и Академије струковних школа које се налазе на територији општине Лепосавић.

На крају посете донесен је закључак да се сарадња општине Лепосавић и канцеларије Европске уније интезивира, да треба бити ефикаснија и да овакви састанци постану редовна пракса како би заједничким напорима унапредили животни стандард грађана општине Лепосавић.

Погледајте и ову вест

Братске и пријатељске општине и грдови уручили поклон пакетиће малишанима из предшколских установа на територији општине Лепосавић

Поводом новогодишњих и божићних празника представници братских и пријатељских општина и градова из Србије традиционално …