понедељак, 4.март 2024
АКТУЕЛНО

Обележена храмовна и општинска слава у Лепосавићу

У Лепосавићу је данас обележена општинска и храмовна славу Свети Василије Острошки, заштитник ове најсеверније општине на Косову и Метохији.

Традиционално обележавање овог великог празника почело је Светом Архијерејском литургијом, након које је улицама Лепосавића кренула литија у којој је учешће узео велики број деце, мештана наше општине као и многобројни гости. По завршетку литије уследило је освећење и пресецање славског колача, а после тога и ломљење славске чеснице у порти храма посвећеног Светом Василију Острошком.

Светој Архијерејској литургији, коју је служио Епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије и Викарни Епископ Новобрдски Иларион уз саслужење свештенства и монаштва, поред домаћина председника Привременог органа општине Лепосавић Зорана Тодића са сарадницима, присуствовали су заменик и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Душица Николић и Милена Парлић, руководство Српске листе, као и многи други представници институција, гости из братских и пријатељских општина и велики број мештана.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић честитао је славу Светог Васислија Острошког свештенству, монаштву и мештанима општине Лепосавић. Oн је упутио речи захвалности представницима Канцеларије за КиМ и осталим гостима што су својим присуством увеличали овај значајан празник за нашу општину.

„Наша општина данас празнује своју и храмовну славу. И поред свих проблема са којима се свакодневно суочавамо данас је веома радостан дан. Нека нам Господ Бог и Свети Василије Острошки Чудотворац, заштитник наше општине, подаре добро здравље, мудрост и стрпљење да истрајемо у овим временима препуних искушења.  Да вођени Светим Василијем сачувамо мир и јединство, јер само сложни и јединствени можемо се изборити са изазовима који су пред нама. Посебно ме радује то што је наш Свети храм данас био препун деце. Она су наша снага и мотивација у борби за бољу будућност на овим просторима“, рекао је Тодић.

Ове године обележава се 20 година од освећења нашег Храма посвећеног  Светом Василију Острошком Чудотворцу. За две деценије постојања храм у Лепосавићу постао је место које најпосећеније у нашој општини.

Погледајте и ову вест

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Општина Лепосавић и ове године организује традиционалну акцију уређења  урбаних насеља Лепосавић, Сочаница и Лешак …