петак, 14.јун 2024
АКТУЕЛНО

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У скупштинској сали општине Лепосавић данас је  одржана конференција за медије, на којој је председник Привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић, известио грађане о тренутној ситуацији на територији наше општине, након проглашења епидемије корона вируса, као и о најновијим информацијама којима располаже Општински штаб за ванредне ситуације.

Тим поводом, председник општине Лепосавић, Зоран Тодић, информисао је јавност да је Општински штаб за ванредне ситуације касно синоћ добио потврду да су две особе са територије севера Косова и Метохије позитивне на вирус COVID-19, Д.Ј (1973.) становник општине Лепосавића и В.Н (1977.) из северног дела Косовске Митровице.

Лице Д.Ј. из Лепосавића за које је утврђено да је заражено вирусом, је иначе хронични бубрежни болесник који је у протеклих неколико месеци сваког другог дана ишао на дијализу у Здравствени центар Косовска Митровица, где је пре неколикодана, тачније од уторка примљен на стационарно лечење због упале плућа. Након потврде да је лице позитивно навирус COVID-19, данас  у преподневним сатима оба заражена превежена су и смештена у Клиничко-болнички центар Ниш на даље лечење.

Други регистрован случај заражен вирусом са севера Косова и Метохије је Н.В, запослен у Клиничко-болничком центру Косовска Митровица. Према сазнањима добијеним од Завода за јавно здравље, њихово здравствено стање је стабилно.У складу са новонасталом ситуацијом, Општински штаб за ванредне ситуације предузео је неопходну меру, идентификацију свих лица који су били у непосредном  контакту са Д.Ј., ради одређивања кућне изолације, а све ради спречавања ширења заразе и заштите свих становника општине Лепосавић.

Нема места за панику без обзира на све, нека нам овај случај буде  само додатни мотив да будемо још више дициплиновани и солидарни. Хладне главе, поштујмо мере које су на снaзи, не излазите из својих домова без преке потрбе и онда када је дозвољено кретање.

Тодић је овом приликом истакао да се свакодневно прати стање на терену, те да је ситуација у општини Лепосавић на задовољавајућем нивоу.Он се овим путем захвалио грађанима на дисциплини и одговорности коју показују, поштујући све досадашње мере донете у циљу спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести на територији наше Општине. Општински штаб за ванредне ситуације је, почев од 15.марта донео низ мера, искључиво у сарадњи и на основу одлука, упутстава и препорука Владе Републике Србије, кризног штаба Републике Србије како би на најбољи могући начин заштитили становништво и што безболније се изборили са овом заразном болешћу.

Подсећајући на меру забране кретања, пре свега лица старијих од 65 година, Тодић је изнео и податак да Општински штаб за ванредне ситуације тренутно има на располагању преко 200 волонтера и све припаднике Ватрогасне спасилачке јединице, који су свакодневно на терену, спремни да сваког тренутка пруже сву неопходну помоћ, како старијим и болесним лицима, тако и свима угроженим породицама којима је помоћ неопходна.

Досада су волонтери поделили преко 50 пакета помоћи у виду основних животних намирница и средстава за хигијену лицима којасусе обратила за помоћ дежурним службама Општинског штаба. На основу примљених захтева у погледу набавке лекова са теориторије централне Србије, до сада је обезбеђена и уручена помоћ у виду лекова за 1024 домаћинства. Поред тога, Општина је у сарадњи са Центром за социјални рад Лепосавић обезбедила 54 пакета солидарне помоћи, као и 5 једнократних новчаних помоћи за социјално угрожене породице сатериторијеопштинеЛепосавић.

Обзиром да смо ми у специфичној ситуацији, додатно оптерећени таксама које је увела Приштина, Тодић је посебно нагласио да Држава Србија чини све да помогне српском народу и у овој ситуацији, као и много пута до сада. Поручујем нашим суграђанима  да немамо разлога за бригу,  да ћемо бити снабдевени са  храном, лековима и свим што нам је потребно да се изборимо са овим опаким вирусом.

Кадаје у питању снабдевеност продавница основним животним намирницама, ситуација је на задовољавајућем нивоу, нема места паници и стварању беспотребних залиха хране и лекова. Све пекаре у Лепосавићу несметано раде.

По питању заштитне опреме, председник Тодић истакао је да су општина Лепосавић и Општински штаб за ванредне ситуације обезбедили довољне количине заштитних маски и рукавица, којима су снабдевене све институције, продавнице мешовите робе и апотеке.

На питање новинара да ли је и у општини Лепосавић на снази мера забране кретања викендом у периоду од 15 часова, Тодић је одговорио потврдно и додао да се у потпуности морају поштовати одлуке и мере државног врха РепубликеСрбије, јер све што чинимо заједно и у сарадњи са надлежним институцијама, чинимо заопштедобро. Он је искористио прилику да још једном апелује на грађане да се строго придржавају прописаних мера и препорука, да је потребно да покажу дисциплину посебно у наредним недељама и да не излазе из куће без преке потребе.

На крају обраћања, први човек локалне самоуправе захвалио се медијима на сарадњи и пружању помоћи у погледу благовременог извештавања и обавештавања грађана о свим предузетим мерама и препорукама. Посебно се овом приликом захвалио вредним и пожртвованим волонтерима, на исказаној хуманости и солидарности, који свакодневно пружају помоћ и подршку својим најстаријим и најугроженијим суграђанима.

Погледајте и ову вест

Братске и пријатељске општине и грдови уручили поклон пакетиће малишанима из предшколских установа на територији општине Лепосавић

Поводом новогодишњих и божићних празника представници братских и пријатељских општина и градова из Србије традиционално …