субота, 2.март 2024
АКТУЕЛНО

Усвојена заједничка декларација представника четири општине са севера Косова и Метохије

На заједничкој седници Скупштина општина Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток одржаној дана 24. августа 2022. године разматрана је политичко-безбедносна ситуација пре свега у односу на једностране потезе централних власти из Приштине којима се  угрожавају основна људска и политичка права српског народа, перманентно крши Бриселски споразум, онемогућава формирање Заједнице српских општина, крше сви постугнути споразуми, угрожава мир и спокојство грађана институционалним насиљем, монтираним истрагама и судским процесима, константним упадима до зуба наоружаних специјалних јединица Приштине, пребијањем и рањавањем грађана српске националности, забраном гласања и изјашњавања на референдуму, онемогућавањем пружања здравствене неге одузимањем лекова, запленом санитетских возила, спречавањем процеса вакцинације грађана, онемогућавањем слободе кретање уништавањем сеоских путева, намером одузимања личних докумената, спречавањем спортских догађаја и манифестација, а свесни да је питање регистарских таблица и улазно/излазног документа само почетак јачег притиска на српски народ са циљем протеривања Србија и Срба са ових простора, одборници општина Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток доносе следеће закључке:

 

  1. У име грађана наших општина пружамо пуну подршку председнику Републике Србије Александру Вучићу да у наредних 7 дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно решење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, а у складу са интересима наших грађана уз очување мира, стабилности и сигурности.

 

  1. Захтевамо да се најхитније и без икаквих одлагања формира Заједница српских општина онако како је дефинисана споразумима у Бриселу (из 2013. и 2015. године), јер је то потреба српског народа како би се кроз њу заштитила наша колективна права. Прошло је скоро десет година и наш народ не прихвата било какво одлагање овог процеса, чији је гарант Европска унија.

 

  1. Позивамо КФОР и остале међународне институције да у складу са Резолуцијим СБ УН 1244 и у складу са Војно – техничким споразумом из Куманова осигурају мир и безбедност за све грађане и не дозволе да буду инструмент у рукама Приштине која настоји да насиље користи као средство политичке борбе за решавање отворених питања. Главни извор нестабилности на северу долази из правца Приштине, а један од њих је и долазак специјалних полицијских јединица у које српски народ нема поверење. Позивамо команду мисије КФОР да спречи долазак до зуба наоружаних специјалних јединица косовске полиције из Приштине у мирне српске општине, а међународну заједницу да уразуми Приштину како би се повукле једностране и антисрпске мере.

 

  1. Позивамо наше суграђане да не упадну у замку једностраних одлука и примамљивих понуда Аљбина Куртија по питању регистарских таблица и личних докумената јер то није у складу са договором у Бриселу, шта више ово питање Приштина користи као почетак коначног обрачуна са српским народом и Србијом на овим просторима.

 

  1. Ми, политички представници ћемо као и до сада увек бити испред свог народа и борити се за мир, и њихова права на живот достојан човека. Уверавамо грађане да смо од нашег председника Александра Вучића добили јасне и чврсте гаранције да се неће дозволити прогон и погром нашег народа, и да српски народ неће бити сам у овим тешким и изазовним временима. Ми смо опредељени за мир и дијалог, за компромисна и дугорочна решења, али је за дијалог потребно и да друга страна уважи интересе нашег народа и поштује преузете обавезе.

 

  1. У случају да не дође до компромисног решења, ми српски политички представници заједно са свим нашим сународницима започећемо процес напуштања свих косовских институција на свим нивоима, почев од централних и локалних институција, па до суда, тужилаштва, полиције и свих осталих институција чиме се тотално разграђује Бриселски процес.

 

У Звечану, дана 24.8.2022. године

 

Председник скупштине општине Звечан

Председник скупштине општине Северна Митровица

Председник скупштине општине Лепосавић

Председник скупштине општине Зубин Поток

Погледајте и ову вест

ОБАВЕШТЕЊЕ – Бесплатан СкиПас 2024

Обавештавају се становници општине Лепосавић да је општина Лепосавић и ове године потписала уговор са …