среда, 17.април 2024
АКТУЕЛНО

Песма поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе

У сусрет Дану српског јединства, слободе и националне заставе, покренут је пројекат под називом За српску заставу. Пројекат је реализован под покровитељством Универзитета у Приштини – Косовска Митровица, Епархије рашко-призренске, Копнене војске Војске Србије, Културно-просветног удружења Рашанка из Новог Пазара, уз учешће осам учитељских и педагошких факултета из Србије и Републике Српске (Учитељски факултет у Призрену–Лепосавић, Учитељски факултет у Београду, Педагошки факултет у Ужицу, Педагошки факултет у Врању, Педагошки факултет у Сомбору, Факултет педагошких наука у Јагодини, Филозофски факултет у Бањој Луци, Педагошки факултет у Бијељини, уз подршку Факултета уметности у Звечану и студената Факултета музичке уметности у Београду.
Пројекат је подржан од стране српских институција на Косову и Метохији: општина Лепосавић, општина Косовска Митровица и општина Звечан и Канцеларија за Косово и Метохију.
Пројекат је подразумевао аудио снимање песме Химна српској застави и њену екранизацију. Текст песме написао је Лаза Костић, и она до сада није музички обрађивана. По први пут, на њеном музичком обликовању радили су професори Универзитета у Приштини ‒ Косовској Митровици. Проф. др Биљана Белојица Павловић компоновала је мелодију, док су на аранжману радили доц. др Петар Илић, Лазар Марић и Душан Поповић. Екранизацију песме обавио је Игор Вуковић, у порти манастира Манасија и у порти манастира Пећка Патријаршија. Део спота рађен је на средњовековном граду Звечану.
У споту учествују и официри Копнене восјке Војске Србије, као и Јелена Спирић, истакнути соло певач из Косовске Митровице. У пројекту је учествовало 20 професора са свих учитељских и педагошких факултета у Србији и Републици Српској и око 30 студената.
Овај пројекат имаће далекосежан значај у националном васпитању младих генерација, као и у промовисању, неговању и очувању српског културног наслеђа и идентитета, те поштовања националних симбола.

Погледајте и ову вест

Одржана традиционална акција „За лепшу и здраву животну средину“

И ове године Општина Лепосавић организовала је традиционалну акцију уређења  урбаних насеља Лепосавић, Сочаница и …