четвртак, 25.јул 2024
АКТУЕЛНО

Тодић: Договор о документима важан за будућност српског народа на КиМ

Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић каже за ТВ Мост да је постигнути договор о  документима јако важан за будућност српског народа који живи на Косову и Метохији.

Тодић истиче да је овог пута победила дипломатија, политика председника Александра Вучића.

“Постигнут је компромис, а сваки договор постигнут на тај начин апсолутно је прихватљив и за нашу државу Србију, Београд и народ који живи на КиМ”, каже Тодић.

Истиче да је суштина договора интерес српског народа на КиМ. “Сви ми добро знамо са чиме би се српски народ суочио да није дошло до овог договора између Београда и Приштине”.

Важну улогу, како наводи, имала је и међународна заједница. “Били смо протеклих дана активни у разговору и са представницима међународне заједнице и са представницима Кфора и указивали смо на забринутост наших људи”.

Наглашава да је јако важно да је договор постигнут, али да нема места еуфорији.

“Предстоји пуно отворених питања и верујем да ће се све стране заложити да се дође до неких компромисних решења која ће да буду прихватљива и за државу Србију, а пре свега где ће се водити рачуна о интересу народа који живи на КиМ”, наводи Тодић.

Подсећа да договор значи да од 1. септембра неће бити потребни никакви улазно – излазни документи.

“Ово значи да је потврда српског идентитета остала да важи, да ће српски народ који живи и на северу КиМ и јужно од реке Ибар моћи да користи личне карте које издају органи Републике Србије. Тиме се потврђује још једном да нема тог Србина који живи на КиМ а да не сматра да је становник државе Србије”, истиче Тодић.

Говорећи о предстојећим разговорима о таблицама каже да се морају уложити додатни напори.

“Срећни смо да држава Србија чини све да дође до компромисног решења и што се тиче регистарских ознака, верујем да то добро разумеју и представници међународне заједнице. Овог пута мораће и Приштина да сагледа реалност на терену, јер те таблице издају органи Републике Србије. Српски народ, овог пута говорим о народу у четири северне општине, ове регистарске ознаке користи уназад 22 и више година и не знам зашто би неком сметало да те таблице остану и даље на снази”, каже Тодић.

Верује да ће доћи до компромиса у решавању и тог проблема као и решавању осталих отворених горућих проблема а тичу се будућности, сигурног и одрживог опстанка српског народа на КиМ.

“Ако будемо сложни, јединствени и истрајни, држава Србија је уз нас, мислим да ћемо све проблеме у будућности решавати на миран демократски начин. Нама нису потребни никакви сукоби, нама је потребан мир. Не само Србима, већ и Албанцима, Бошњацима и свима осталима који живе на КиМ. Позивам наш народ да будемо стрпљиви, да не наседамо на никакве провокације, да не упаднемо у замку Приштине и верујем да ћемо и у будућем периоду и уз помоћ наше државе Србије овде успети да осигурамо квалитетнији живот, а пре свега у овом случају мислим на безбедност “, закључио је Тодић.

Погледајте и ову вест

Одржана традиционална акција „За лепшу и здраву животну средину“

И ове године Општина Лепосавић организовала је традиционалну акцију уређења  урбаних насеља Лепосавић, Сочаница и …