уторак, 16.април 2024
АКТУЕЛНО

Барикада на Јарињу због најаве из Приштине о забрани кретања

Нешто пре дванаест часова на административном прелазу Јариње спонтано су се окупили грађани Косовске Митровице, Звечана и Лепосавића у знак протеста због најаве из Приштине да ће лицима са српским личним картама, који живе на Косову и Метохији, бити забрањен улазак и излазак. Са грађанима су били градоначелници и председници привремених органа Косовске Митровице и Звечана и председник Привременог органа Лепосавића. Они су подржали грађане и истовремено изразили бојазан да ће оваквим потезом Приштине бити блокиран живот Срба на северу Космета.

Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић је посебно истакао да су се грађани спонтано окупили и да је општинско руководство са њима да им пружи подршку.-Нећемо дозволити реализацију тих једностраних потеза. Едита Тахири и Међународна заједница су неми и глуви на звецкање оружја терористичке организације АНА. То нико није ни осудио. Ми смо пшодржали наше грађане и истрајаћемо у овоме. Ово је само један вид упозорења. Уколико се та једнострана одлука спроведе ми ћемо до краја истрајати и остаћемо на овом прелазу до њеног повлачења.- рекао је Ракић.

Председник Привремоног органа Лепосавића Зоран Тодић позвао је све грађане да остану мирни и поручио: -Бићемо уз свој народ, пратићемо ситуацију. Остаћемо при ставовима да се одлука повуче, како би наши грађани могли без ометања да функционишу. Ако би се одлука применила велики број људи са овог подручја не би могао да дође до својих радних места, а ни ђаци до својих школа.- поручио је Тодић.

Председник Привремоног органа Косовске Митровице Александар Спирић је рекао да је овог момента за грађане на северу Космета битно да остану јединствени- Када је у питању ова нова провокација од стране Приштине ми верујемо да ће Влада Србије наћи најбоље решење, јер грађани који живе на Космету справом траже слободу кретања.-рекао је Спирић.

Ибарска магистрала на педесетак метара од пункта била је блокирана за саобраћај око тридесет минута. Припадници Косовске полицијске службе посматрали су протест, који је протекао мирно.

У Косовској полицијској служби незванично смо сазнали да за сада из Приштине нема званичних, ни усмених ни писмених најава о примени забране кретања и да ће уколико добију наредбу она истог тренутка бити примењена.

Учесници барикаде су се мирно разишли, а саобраћај се на административном прелазу Јариње одвија нормално.

Погледајте и ову вест

Братске и пријатељске општине и грдови уручили поклон пакетиће малишанима из предшколских установа на територији општине Лепосавић

Поводом новогодишњих и божићних празника представници братских и пријатељских општина и градова из Србије традиционално …