петак, 14.јун 2024
АКТУЕЛНО

ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо вас да је на данашњој седници општинског Штаба за ванредне ситуације општине Лепосавић донешена Одлука о праглашењу ванредног стања на територији општине Лепосавић због поплава изазваних обилним падавинама што је довело до изливања бујичних потока, реке Ибар и њених притока. Ванредна ситуација се проглашава ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и имовине становништва као и инфраструктурних објектата општине Лепосавић.

Ванредна ситуација биће укинута престанком потребе за спровођењем мера заштите и спасавања од поплаве.

 

Услед обилних кишних падавина на територији општине Лепосавић  у протекла 24 сата дошло је до изливања бујичних потока и притока реке Ибар на читавој територији општине Лепосавић,  при чему је услед продора воде оштећено на десетине објеката, поплављене су главне саобраћајнице, локални путеви до многих насеља и села, као и поједина домаћинства. Штета је видљива и на бројим пољопривредним газдинствима.

 

Услед изливања реке Ибар у селу Борова полављена су четири домаћинства (куће и помоћни објекти) тако да су ове породице ноћ провеле код својих рођака. Поплављене су  и куће и помоћни објекти у селу Горњи Крњин и Кајково (где је поплављена фарма свиња). Услед обилних падавина одсечени су путеви који воде до села Кутње, Придворица, Кошутица, као  и засеоци у селу Ибарско Постење и Доњи Крњин.

 

У селу Вуча услед изливања Вучанске реке поплављена су три домаћинства (куће, помоћни објекти и један рибњак). Два моста у селу Мекиниће су срушена, а мост у селу Миолиће је оштећен, мост у селу Јошаница је такође у потпуности урушен, док је мост који је на путном правцу према селима Јошаница, Поповце, Гњеждане, Дубока, Плакаоница и даље према активном руднику Црнац значајно је оштећен.

 

Села Кошутица, Придворица, Гркаје су одсечени услед прекида путних праваца. На многим путним правцима има клизишта и одрона. Велики број локалних путних праваца је претрпео значајна оштећења. Велика штета је направљена и на пољопривредном земљишту. У току јучерашњег дана поплављена је економија и фарма у оквиру Пољопривредне школе са домом ученика Приштина-Лешак.

 

Како би се сачували имовина и животи људи, и како би се ублажиле последице ове еклементарне непогоде, на терену је ангажована сва расположива механизација, као и сви припадници Ватрогасно спасилачке јединице, Јавно комунално предузеће „24. Новембар“ Лепосавић, ЈП  „Дирекција за грађевинско  земљиште и путеве“  Лепосавић, приватни сектор са својом механизацијом, као и волонтери.

 

Општински штаб за ванредне ситуације општине Лепосавић прати ситуацију на терену, и у складу са тим на свим критичним тачкама организована су дежурства надлежних служби.

 

Како би се у складу са новонасталом ситуацијом одговорило свим изазовима, општина Лепосавић формирала је Комисије за утврђивање штете настале како на породичним и помоћним објектима, тако и на пољопривредним газдинствима, а све у циљу како би се  угроженим домаћинствима, као и поплављеним подручјима пружила помоћ и отклонила штета у најкраћем могућем року.

Погледајте и ову вест

Обележена храмовна и општинска слава у Лепосавићу

У Лепосавићу је данас обележена општинска и храмовна славу Свети Василије Острошки, заштитник ове најсеверније …