понедељак, 20.мај 2024
АКТУЕЛНО

Парастосом и полагањем венаца обележена годишњица почетка НАТО агресије

Поводом 24. годишњице од почетка НАТО бомбардовања на Савезну Републику Југославију, код споменика Палим борцима за слободу отаџбине одржан је парастос и полагање венаца  трагично страдалим становницима општине Лепосавић који су своје животе дали бранећи отаџбину током ратних дејстава на Косову и Метохији 1999.године. Парастос и помен страдалим јунацима служили су свештеници Српске Православне Цркве.

У име општине Лепосавић венце су положили председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић са члановима већа и сарадницима, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Јелена Стојковић, представници Месне заједнице и Удружења ратних војних ветерана.

Том приликом председник Тодић је нагласио да никада не смемо заборавити страдање и злодела која су почињена над нашим народом као и све невине жртве.

„Данас смо се окупили да још једном подсетимо да нисмо и да несмемо заборавити ове наше јунаке који су своје животе положили бранећи нашу земљу од агресора. Наша је обавеза да чувамо од заборава њихову жртву, а младим поколењима да указујемо колико је њихово јунаштво било у односу на снагу непријатеља. И данас после 24 године, суочени са потешкоћама и великим притисцима, мнигим новим изазовима и искушењима, наша борба и даље траје, али и борба за очување мира, борба за основна људска права и право на достојан живот, не желећи да се више икада и било коме догоди страдање као нама те 1999.године. Иако се наш народ на Косову и Метохији налази у тешкој ситуациј, морамо да радимо на помирењу, да будемо стрпљиви и мудри, верујући да долазе боља времена за наш народ и све љиде у региону“, рекао је Тодић.

Парастос и полагање венаца истовремено је одржано код спомен обележја и у Месним заједницама Сочаница и Лешак. Данашњем обележавању годишњице почетка НАТО бомбардовања присуствовали су и чланови породица настрадалих, као и велики број мештана општине Лепосавић.

НАТО агресија трајала је 78 дана, за чије време је убијено више од 2500 цивила од тог броја 79 деце и више од 1000 војника и полицајаца. Уништено је стотине фабрика, десетине болница и школа, војних објеката и мостова.

Погледајте и ову вест

Обележена храмовна и општинска слава у Лепосавићу

У Лепосавићу је данас обележена општинска и храмовна славу Свети Василије Острошки, заштитник ове најсеверније …