понедељак, 20.мај 2024
АКТУЕЛНО

Полагањем венаца код спомен чесме и свечаном академијом у Сочаници обележена 106.годишњица Топличког устанка

Поводом обележавања 106 година од подизања Топличког устанка данас је код спомен чесме у Сочаници служен парастос и положени венци јунацима који су своје животе дали за слободу отаџбине.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић са сарадницима положио је венце на спомен чесму и истакао је да су Србима са ових простора правда и слобода највреднији идеали за које су увек били спремни да се боре.

„И данас одајемо пошту нашим славним прецима који су свој живот положили у одбрани ових простора од најезде непријатеља. Њихова жртва сврстава их у ред Обилића и Косовских јунака. Србија на овим просторима после свега што су јој радили није уништена, после свега што су јој одузели није ни пропала. Српско срце и данас куца за Косово и Метохију и то не може нико да заустави. Наша обавеза је да верујемо у ову земљу и у нашу државу Србију. Суочени са тешким изазовима морамо следити пут који су нам пре 106 година уцртали наши славни преци“, рекао је Тодић.

Учесници обележавања 106. године Топличког устанка положили су венце и на спомен обележје жртвама НАТО бомбардовања, а потом су обишли спомен собу посвећену Топличком Устанку. Након тога уследила је свечана академија у Дому културе на којој је приређен богат културно уметнички програм.

Обележавање данашњег дана почело је маршом планинара „Стазама топличких устаника“ од Лепосавића до Сочанице.

Обележавање Топличког устанка је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије. И ове године је одржан у организацији Општине Лепосавић и Центра за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу.

Погледајте и ову вест

Обележена храмовна и општинска слава у Лепосавићу

У Лепосавићу је данас обележена општинска и храмовна славу Свети Василије Острошки, заштитник ове најсеверније …