среда, 22.мај 2024
АКТУЕЛНО

Председник општине Лепосавић са сарадницима обишао 16. по реду „Смотру шљивове ракије Ибарске долине“ у Сочаници

 

Уз пригодан културно уметнички програм, данас је на тргу, у Месној заједници Сочаници одржана 16. по реду манифестација „Смотра шљивове ракије Ибарске долине“ на којој је учешће узео рекордан број произвођача шљивове ракије, њих 80 из читавог региона.

Председник општине Лепосавић Зоран Тодић са сарадницима, посетио је ову манифестацију и у обраћању присутнима поручио да ће општина Лепосавић наставити да помаже како одржавање оваквих манифестација, тако и пољопривредне произвођаче који планирају да се баве воћарством као и производњом шљивове и осталих воћних ракија.

„Ова манифестација траје већ 16 година. Користим прилику да се захвалим људима који су кренули са организацијом ове манифестације, пре свега нашем професору Светомиру Милојевићу. Ракијада у Сочаници још једна је у низу манифестација чије је одржавање помогла Општина Лепосавић. Обзиром на велики број излагача и такмичара из целе Србије, ова манифестација је прилика да потенцијале наше општине додатно представимо и привучемо више посетилаца. Наша општина има природни потенцијал за развој воћарства. Из године у годину све је већи број засада различитог воћа, али највише шљиве. Општина Лепосавић у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију доделила је протеклих година на хиљаде садница различитог воћа нашим пољопривредним газдинствима и индивидуалним пољопривредним произвођачима који су одлучили да се баве воћарством“, рекао је Тодић

Од укупно 80 оцењених узорака ракије, половина је оцењена као златна. Ипак, прво место заузела је ракија Јована Јаблановића из Сочанице, друго место припало је Дејану Виријевићу из Рудара код Зечана, док је треће место заузео Добросављевић Мирко из Доње Трепче код Чачка. За њих су обезбеђени поклони у виду буради за одлагање ракије.

Организатори Ракијаде захвалили су се општини Лепосавић на челу са председником Тодићем на несебичној помоћи и ангажовању у реализацији овогодишње манифестације. Уједно Општини Лепосавић као и заслужним појединцима уручене су посебне захвалнице.

Овогодишња манифестација, поред великог броја учесника, окупила је и велики број посетилаца који су разменили искуства са награђеним произвођачима.

Оганизатори „Смотре шљивове ракије Ибарске долине“ су Спортско туристичка организација Лепосавић и Месна заједница Сочаница, уз подршку Општине Лепосавић.

Погледајте и ову вест

Обележена храмовна и општинска слава у Лепосавићу

У Лепосавићу је данас обележена општинска и храмовна славу Свети Василије Острошки, заштитник ове најсеверније …