понедељак, 20.мај 2024
АКТУЕЛНО

У Лепосавићу отворен Великогоспојински сабор

Великим концертом домаћина Културно уметничког друштва „Копаоник“ у сали Дома културе у Лепосавићу почело је двадесет и прво Великогоспојинско међународно саборовање Косова и Метохије. Сабор је отворио и поздравио учеснике и госте председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић. Он је посебно нагласио: „Овај Сабор негује све највредније, све оно старо, изворно, које је деценијама и вековима проистекло из нашег народа са простора целе Србије. Овим се показује да се држава Србија и брани управо овде на Косову и Метохији- рекао је Тодић и захвалио се свима који су узели учешће на овогодишњем Саборовању.

Поред бројних гостију наступ чланова „Копаоника“ пратио је и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев. Обраћајући се публици и учесницима он је истакао:

„За довољство ми је што вечерас присусутвујем овако великом концерту. КУД „Копаоик“ нам је пружио прилику да доживимо једно уметничко путовање кроз Косово и Метохију. Кроз сво културно, историјско и друштвено наслеђе наших народа на овим просторима, на врло оригиналан начин.“

Козарев је честитао људима који су урадили овај програм и додао: „Свака од ових кореорафија је имала тематску целину, имала је своју ношњу, поделу улога и гледали смо практично скоро двадесет мини представа.“ Козарев је посебно нагласио да је чињеница да су концерту присуствовали гости из Јапана довољан доказ колико је Лепосавић у фолклорном смислу једна значајна тачка не само на ниво Космета и Србије већ и на глобалном нивоу.

Концерт КУД-а Копаоник по пропозицијама селекторског програма састојао се из два шездесетоминутна дела. Наступ је пратила Селекторска група из Јапана која у оквиру своје листе селектира Културно уметничка друштва из Србије за концерете по Јапану у 2018. години, које ће финансирати Влада ове земље.

Прве вечери саборовања била је права манифестација традиционалне културе и обичаја народа на Косову и Метохији.

Уметнички директор КУД- а „Копаоник“ Ђорђе Лакушић је рекао да је концерт протекао у изванредној атмосфери. „Програм је садржајан. Видећемо какве ће оцене бити оних због којих смо све ово и радили. Добро смо почели- по јутру се дан познаје.“- Закључио је Лакушић.

После наступа у Лепосавићу Сабор се сели у Грачаницу . Директорка Ансамбла „Венац“ позвала је све људе са простора Космета да дођу и у порти манастира Грачаница пропрате наступе неколкио друштава са ових простора.

Организатори Међународног Великогоспојинског саборовања под називом „Сабирај се голем зборе“ су КУД „ Копаоник“ Лепосавић, Центар за културу „Сава Дечанац“ Лепосавић и Центар за културу Грачаница. Покровитељи су Канцеларија за КиМ, општине Лепосавић и Грачаница и Студентски центар Приштина.

 

Погледајте и ову вест

Аудиција “СРБИЈА У РИТМУ ЕВРОПЕ” у понедељак у Лепосавићу

Аудиција за највећи телевизијски формат овога типа у Европи у организацији ТВ PRVA под називом …