понедељак, 4.март 2024
АКТУЕЛНО

“Унапређење укључивања дипломаца из мањинских заједница у администрацију централног и локалног нивоа на Косову“

Невладина организација „Центар за мир и толеранцију“ (ЦПТ) из Грачанице, уз подршку Амбасаде Републике Немачке у Приштини, објављује конкурс за нови циклус програма “Унапређење укључивања дипломаца из невећинских заједница у администрацију централног и локалног нивоа на Косову“, за дипломиране студенте из редова невећинских заједница, са територија општина Грачаница, Ранилуг, Партеш, Ново Брдо, Клокот, Штрпце, Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић са циљем да подржи  професионални развој припадника тих заједница на Косову.

Циљ пројекта је да унапреди вештине дипломаца из српске и осталих мањинских заједница, оспособљавајући их да као јавни службеници стручно и ефикасно функционишу у јединицама локалних самоуправа и/или институцијама централних власти.

Програм се заснива на обављању стручне праксе (стажирање) и обликован је да одговори стварним потребама институција локалне администрације на Косову, што се у овом случају посебно односи на десет Општина са српском већином. Кроз интерактивно учење, кандидати ће прикупљати информације о реалним потребама администрације локалне управе, а у исто време имати задатак да одговоре на потребе становништва.

У првој фази програма ће бити одабрано до 75 дипломираних студената. Стажирање ће трајати укупно 12 месеци, где ће стажисти похађати четворомесечну обуку која обухвата часове: обуке за рад на рачунарима и канцеларијском опремом, Jавни сектор на Косову – институције, закони и процедуре, Пословна кореспонденција и комуникација са клијентима, као и часове албанског и енглеског језика (након чега ће полагати испите за додатне сертификате). Опционо ће заинтересованим стажистима бити понуђен и курс немачког језика. Након завршене обуке, у трајању од 4 месеца, а која се изводи на српском језику, сви кандидати ће полагати тестове знања где ће свима који тест положе бити понуђено да стручну праксу, у наредних 8 месеци, наставе у некој од једница локалне самоуправе или у некој од институција на централном нивоу. Кандидати са најбољим оценама добиће прилику да наставе стажирање у једној од Амбасада / Канцеларија за везу у Приштини.

Стажисти ће за време трајања стажирања примати надокнаду од 150 € (бруто) месечно, где ће се исплата вршити у еврима и искључиво путем банкарске трансакције.

По завршетку стажирања, сви кандидати који су успешно

завршили Програм ће добити сертификат.

Процес избора:

Комисија састављена од представника Општина и НВО ЦПТ ће одабрати до 75 дипломираних студената из редова невећинских заједница који ће бити део програма стажирања у јавним институцијама на централном и локалном нивоу. Процес одабира кандидата ће бити транспарентан и отворен за јавност, док ће на интервјуе бити позвани само кадидати који испуњавају све услове конкурса. Предност при одабиру ће имати дипломирани студенти академских студија који су стекли више степене академског образовања. Најмање 20% примљених стажиста ће бити припадници других мањинских заједница у Општинама у којима се пројекат спроводи.

Општи услови за пријављивање на конкурс:

  • да буду дипломирани студенти академских или специјалистичких студија,
  • да нису старији од 35 година,
  • да поседују важећу косовску личну карту,
  • да нису у радном односу.

Неопходни документи за пријаву на конкурс

1. Е – формулар за пријаву;

2. Скенирана фотокопија важеће косовске личне карте / пасоша;

3. Скенирана фотокопија дипломе;

4. Скенирано мотивационо писмо (у којем кандидат објашњава зашто жели да се пријави на конкурс и због чега сматра да је он најбољи кандидат за овај програм), не дуже од једне стране А4.

5. Скенирани докази о похађању курсева и тренинга (ако их има);

6. Скенирана писмена препорука од особе која вас познаје а са којом нисте у сродству и која није у сукобу интереса у вези са овим Програмом.

Сва неопходна документа се подносе искључиво у електронској форми. Непотпуна документација и неблаговремено достављена документација неће бити разматрана.

У року од 15 дана од дана затварања конкурса, Комисија ће размотрити поднете пријаве и обавестити кандидате који су ушли у ужи круг.

У зависности од ситуације са пандемијом, постоји могућност да ће кандидати који су ушли у ужи круг приступити плагању писмених тестова и бити интервјуисани путем Skype-а, Viber-а или било које онлајн платформе коју кандидат поседује.

ЦПТ ће деловати у складу са свим безбедносним препорукама надлежних здравствених органа, тако да ће не само поступак селекције и тестирања, већ и комплетан Програм бити усклађен са тренутном здравственом ситуацијом уз потпуну примену и поштовање свих неопходних прописаних заштитних мера.

Комисија ће након интервјуа са кандидатима припремити ранг листу потенцијалних стажиста која ће бити објављена искључиво на веб сајтовима свих Општина (уколико је то могуће), као и на сајту www.ngocpt.org и то ће бити једини начин обавештења потенцијалним кандидатима о резултатима конкурса.

Е – формулар за пријаву се може наћи на веб сајтовима Општина, као и на веб сајту www.ngocpt.org.

Рок за пријаву почиње од датума објављивања, 01.04.2020. и трајаће 28 (двадесетосам) дана, до 28.04.2020 у 16ч.

Заинтересовани кандидати могу да пошаљу своја документа на искључиво на е-маил адресу cpt.staziranje@gmail.com са назнаком „ПРИЈАВА ЗА СТАЖИРАЊЕ“.

Напомена: Обавезно доставити број телефона кандидата, ради брже комуникације у вези са онлајн тестовима и интервјуима.

Конкурс и пријаву можете преузетина следећим линковима:

Пријава-за-стажирање-електронска-верзија-2020-1

Конкурс-Позив-за-стажисте-2020-Финални

Погледајте и ову вест

ОБАВЕШТЕЊЕ – Бесплатан СкиПас 2024

Обавештавају се становници општине Лепосавић да је општина Лепосавић и ове године потписала уговор са …