четвртак, 30.новембар 2023

Дан општине Лепосавић

Поводом Дана општине, одржана је свечана академија у центру за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу, којој су присуствовали председник Привременог органа општине Лепосавич и будући градоначелник Зоран Тодић, министар просвете Младен Шарчевић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, потпредседник покрајинске Скупштине Славко Симић, председник одбора за Косово и Метохију Милорад Арлов, као и велики број представника братских општина из Србије и кандидати за одборнике Српске листе.

Општина Лепосавић прославља данас свој дан, обележавајући датум када је 1912. године ослобођена од Турака.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је присуствовао свечаној академији, рекао је да је 20. октобар „диван дан“, јер, тада су нам 1912. „наши очеви, дедови и прадедови предали у руке српски барјак“ и да су нам у аманет оставили баштину која је „више од тог светог барјака под којим су они крварили да бисмо ми били слободни“.

Наш народ данас овде на КиМ и српски народ у Лепосавићу је виталан, истиче Ђурић и додаје да наш народ одолева изазовима, притисцима и покушајима да унутар себе буде подељен, „како би Приштина уместо Београда, неки други барјак уместо овог барјака који су нам оставили наши преци био развијен овде“.

„Данас овде, 20. октобра, ми им поручујемо – никада нећете ући у Лепосавић и никада нећете од Срба и од српског народа и од државе Србије узети оно што је увек било његово“, рекао је Ђурић.

Посебну добродошлицу пожелео је градоначелницима више градова из централне Србије који су дошли у Лепосавић и сматра да њихово присуство значи и мештанима Лепосавића, као и читавом српском народу – то што знају да могу да рачунају на солидарност општина у централној Србији.

„Заправо, свака српска општина налази се у заједници српских општина на КиМ. А до наредног Дана општине Лепосавић чека нас много посла, на томе да унапредимо квалитет живота људи овде, да унапредимо квалитет инфраструктуре, здравствених служби, образовања, свих оних институција од којих зависи како ћемо бити овде и колико“, каже Ђурић.

Сасвим сигурно, наглашава, од тога колико ће бити Срба, зависи и будућност.

„Желео бих да ова недеља буде дан истинског јединства, слоге Срба на КиМ, дан када ћемо показати да нико не може ни да нас посвађа, ни да нас подели, ни да нас превари због личних и ситних интереса и да ће 22. октобар, као и овај дан, бити дан ослобођења и дан победе српског народа у Лепосавићу“, рекао је Ђурић.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ће се трудити да Универзитет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици ојача, да добије нову снагу, да буде полетан, међународно препознатљив и да се подигне образовање на свим нивоима.

„Влада Србије држи до тога да је надлежна за образовање на подручју КиМ и нема силе која ће то моћи да промени. Рекао сам да ћу се подједнако бавити, ако не и више том територијом“, рекао је министар.

Он верује да се ради на конкретним стварима, а каже да се са људима из Српске листе упознао летос, заиста видео који су проблеми и колико се они брину за образовање на КиМ, те да су они имали у њему савезника одмах.

„Уопште, влада Србије и људи који представљају Српску листу један је заједнички тим. Наша држава јача, имамо оптимистичну 2018. годину, имамо агенду другачијег учења и то ће се дешавати паралелно у било ком селу или граду на КиМ, као што ће бити на Старом граду, или у било којој другој општини у Србији“, рекао је Шарчевић.

Како је додао, 20. октобар диван је дан за историју нашег народа, „пуно пута се ослобађасмо од разноразних непријатеља“, а цела влада је данас у Београду, а да он сматра да је Марку Ђурићу и њему припала највећа част, да данас буду у Лепосавићу.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је да је Лепосавић поносан на све своје привреднике, спортисте, ученике, од којих свако даје допринос напретку општине.

„У времену иза нас, година која није била нимало лака, трудили смо се да урадимо све како бисмо у нашој општини створили предуслове да се сврста у ред најбољих на КиМ, а и шире. То не бисмо успели без јасне подршке Канцеларије за КиМ, владе Србије и председника Александра Вучића“, рекао је Тодић.

Општина Лепосавић је на свој дан дала награде за најистакнутије појединце и студенте.

Погледајте и ову вест

Уручене саднице воћа пољопривредним произвођачима из општине Лепосавић

Члан Привременог органа општине Лепосавић Стеван Петронијевић са сарадницима из општинске службе за  пољопривреду уручили …