понедељак, 26.фебруар 2024
АКТУЕЛНО
Toplicki ustanak

Обележавање Топличког устанка

Комеморативном скупу, поводом 99 година од страдања организатора устанка против терора окупатора 1917. године, у Сочаници, присуствовао је велики број грађана, потомака убијених у јануару те године у Косовској Митровици. Код спомен чесме, свештеници су вршили опело страдалим, међу којима је био и овдашњи парох Вићентије Симић.

Протојереј Бранислав Дикић је, обраћајући се присутнима посебно нагласио да се веран народ, заједно са локалним руководством, треба да ангажује да се ова спомен чесма, са које сви напијамо водом живота, обнови, и да избледела слова имена страдалих буду видљива.Трг и улица испред цркве треба на носе њихово име- рекао је свештеник Дикић. Представници Привременог Већа општине Лепосавић, чланови Удружења потомака бораца 1912.-1920. године,Планинарског Друштва “Копаоник”, Центра за културу “ Сава Дечанац “ у Лепосавићу и Удружење из Прокупља, положили су венце на Спомен чесму и споменик жртвама НАТО бомбардовања у Сочаници.

Члан већа Радош Михајловић је истакао да сви они који су се борили за свој народ заслужују да буду поменути и запамћени. Њихове жртве и њихови животи су за све нас опомена да рата не треба да буде, али исти тако, да се лични идентитет мора да сачува. Председник Покрајинског Удружења потомака ратника 1912- 1920 Раде Кнежевић посебно је нагласио да су све жртве терора, тих година Великог рата исте, и оне овде, на Косову и Метохији и оне на Кајмакчалану, на Сувобору, и свуда тамо где се за “крст часни и слободу свету” лила крв.

Учесници обележавања 99 година од страдања организатора отпора окупатору, обишли су Спомен собу Топличког устанка у Сочаници.

Глумци Крушевачког народног позоришта, Небојша Брадић, Весна Павловић и оперски певач Војислав Спасић учествовали су на Свечаној Академији у Дому културе у Сочаници.

Погледајте и ову вест

Одржана традиционална акција „За лепшу и здраву животну средину“

И ове године Општина Лепосавић организовала је традиционалну акцију уређења  урбаних насеља Лепосавић, Сочаница и …