среда, 17.април 2024
АКТУЕЛНО

Прослављена храмовна и општинска слава у Лепосавићу

Изградњом цркве Светог Василија Острошког и Тврдошког, пре шеснаест година, у Лепосавићу и одлуком црквених и локалних власти установљена је храмовна и општинска слава.

Свету архијерејску литургију, по благослову владике Теодосија, вршио је отац Иларион , старешина манастира Драганац, са свештенством и монаштвом. Обраћајући се верном народу Иларион је истакао: „Браћо и сестре, живимо у долини плача, па треба да се држимо небеса. Треба да савладамо све поделе које постоје међу нама. Човек је осуђен на поделе у овоме свету и на распадање. Свака подела нас подсећа на смрт и наше распадање у гробу, а Христос сведочи да треба да будемо сви једно и то је ово што ова литургија јесте“- рекао је Иларион.

Другу годину заредом одржано је литије улицама Лепосавића. Након тога је уследило сечење славског колача којем је, са челницима општине, присуствовао директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Честитајући храмовну и општинску славу Ђурић је нагласио: „Данас славимо славу географски највеће српске општине на Косову и Метохији, која по свом значају може да се опише и као носећа општина на северу Косова и Метохије. Свим Лепосавцима честитам храмовну славу. Свети Василије Острошки је био мученик за веру. Он је у 17. веку, у време турског зулума, као епископ Захумски водио народ. Са народом је издржао бројна зверства. Својом љубављу и толеранцијом, али и одлучношћу и вођством представља инспирацију за Србе на Косову и Метохији који су везани за опстанак у тешким условима“- рекао је Ђурић.

Председник Привременог органа Лепосавића Зоран Тодић је посебно нагласио: „Свим нашим грађанима честитам храмовну и општинску славу. Желим им пуно среће и љубави и да живе у миру и благостању. Да наредних година у што већем броју прослављамо ову нашу славу“- рекао је Тодић

У част славе храма и општине пчелари из Удружења „Ибарски цвет“ и ове године организовали су изложбу меда и пчелињих производа. Директор Ђурић са сарадницима обишао је изложбу и са пчеларима разговарао о могућностима побољшања производње и повећања броја пчелињих друштава.

Директор Канцеларије Марко Ђурић отворио је Интернационалну трку „Свети Василије Острошки“: Он је посебно нагласио: „Држимо се спортских начела и правила фер плеја. Нека најбољи победи. Желим вам пуно успеха и среће у такмичењу“

Организатор и ове тринаесте по реду трке је Атлетски савез Косова и Метохије.

Слава Свети Василије Острошки и Тврдошки завршена је наступом Етно групе „Бело платно“

Погледајте и ову вест

Парастосом и полагањем венаца обележена годишњица почетка НАТО агресије

Поводом 24. годишњице од почетка НАТО бомбардовања на Савезну Републику Југославију, код споменика Палим борцима …