недеља, 19.мај 2024
АКТУЕЛНО

Стота година од Топличког устанка

Сто година од дана када је, због пружања отпора окупатору, у Косовској Митровици стрељано тринаест родољуба из долине Ибра, на челу са свештеником Вићентије Јанићијевићем, у Сочаници је код Спомен чесме вршен помен жртвама.

Парох овдашњи протонамесник Бранислав Дикић је обраћајући се присутнима посебно нагласио да је овај дан, после славе Светог Јован, најважнији дан за Сочаницу. Својим храбрим држање и учешћем у организацији устанка против аустроугарског окупатора ови људи из Сочанице, Ибарске Слатине и других места показали су да не трпе окове и да им је слобода важнија од живота.

Присутне је поздравио председник Удружења потомака ратника Србије 1912- 1920. године из Ниша Бранислав Радовановић. Он је посебно нагласио да Удружење ове године обележава стогодишњицу устанка и да ће главна прослава бити одржана у Прокупљу крајем фебруара. Покровитељи су председник Србије Томислав Николић и Влада Србије.

Уз поруку да се ове жртве и историјски догађаји који су поробљени Балкан подигли на устанак не смеју заборавити, председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић је позвао на јединство и слогу. Овај догађај је дуго скриван и о њему се није говорило. Сада кад обележавамо сто година од почетка устанка шаљемо поруку свима да смо одувек били своји на своме. Косово и Метохија било је и остаће српско – поручио је Тодић.

Учесници обележавања стогодишњице Топличког устанка обишли су Спомен собу у Сочаници. У Дому културе одржана је свечана академија посвећена овом историјском догађају.

Погледајте и ову вест

Аудиција “СРБИЈА У РИТМУ ЕВРОПЕ” у понедељак у Лепосавићу

Аудиција за највећи телевизијски формат овога типа у Европи у организацији ТВ PRVA под називом …