уторак, 5.март 2024
АКТУЕЛНО

Тодић: Оставка због константног кршења људских права од стране Приштине

Зоран Тодић, градоначелник у оставци општине Лепосавић јутрос је званично са својим сарадницима, шефовима кабинета, напустио косовске институције. Са данашњег састанка он је поручио „нема предаје идемо даље“.
„Неопозиву оставку подносим због тренутне политичке ситуације проузроковане једностраним одлукама власти у Приштини којима се угрожавају основна људска права Срба у нашој, али и у осталим општинама са српском већином. Константно кршење људских права и угњетавање Срба, као и непрестано вршење притиска на српско становништо довело је до тога да се српска заједница на овим просторима сусреће са прогоном и насилним исељавањем од стране приштинских власти. Ова оставка резултат је моје моралне обавезе према својим суграђанима који су ме изабрали да их представљам. Бирам да будем уз свој народ и да се борим демократским средствима за положај својих суграђана у овом недемократском друштву. Такође, осим кршења људских права Срба, дошло је и до грубог кршења Бриселског споразума, што је довело до погоршања политичко-безбедносне ситуације на територији општине коју сам водио. Из свих напред наведених разлога, осећајући велику моралну и професионалну одговорност, подносим неопозиву оставку на место председника општине Лепосавић“ истакао је Тодић.
Он је нагласио да смо „сви сведоци да више од 20 година након сукоба 1999. године знамо шта је преживљава српски народ“.
„Близу 250.000 напустило је своја огњишта, а 2004. извршен је прогон Срба. Након Бриселског споразума 2013. ушли смо у косовске институције мислећи да радимо за добробит нашег народа и да градимо суживот са Албанцима, али смо убрзо увидели да све то нема смисла. Девет година је прошло од како није формирана ЗСО, Приштина то до данас није урадила“, рекао је Тодић.
Поред градоначелника оставке су једногласно поднели председавајаћи Скупштине општине Лепосавић Стевица Видосављевић, одборници Скупштине општине, као и директори департмана.

Погледајте и ову вест

Одржана традиционална акција „За лепшу и здраву животну средину“

И ове године Општина Лепосавић организовала је традиционалну акцију уређења  урбаних насеља Лепосавић, Сочаница и …