недеља, 21.јул 2024
АКТУЕЛНО

Тодић уручио уговоре за спровођење стручне праксе

На основу учешћа на  Јавном позиву Националне службе за запошљавање за реализацију програма ,,Мере стручне праксе у 2022. години“, данас је организован пријем за 11 лица која се налазе на евиденцији незапослених, који ће обављати стручну праксу у Општинској управи општине Лепосавић. Уговори за стручно оспособљавање су уручени за девет лица са средњом и два лица са високом стучном спремом.

Будућим приправницима уговоре о стручном оспособљавању за самосталан рад у струци уручио је председник општине Лепосавић Зоран Тодић са срадницима пожелевши им пуно успеха у току трајања овог Програма.

„Незапосленост је један од главних проблема са којим се суочавају мештани наше општине. Ми као локална самоуправа бринемо о положају свих становника, нарочито младих у општини Лепосавић и улажемо велике напоре како бисмо их упослили и омогућили им да живе од свог рада и створе квалитетније услове за живот. Активном политиком запошљавања, управо реализацијом овог Јавног позива у сарадњи са Националном службом за запошљавање желимо да помогнемо младим људима који имају одређен ниво образовања да се стручно оспособе за самосталан рад у струци. У наредном периоду у оквиру Програма ,,Локалног акционог плана запошљавања“ који је у складу са Националним  акционим планом запошљавања за који је општина определила милион динара, а два милиона и триста хиљада динара Национална слижба за  запошљавање Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, прилику за стручно оспособљавање добиће још младих лица из наше општине, а која се налазе на евиденцији незапослених лица код Националне службе за  запошљавање. Такође општина ће уз помоћ и подршку Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије тежити да обезбеди додатна финансијска средства за  упошљавање младих, за нова радна места, јер једино на тај начин можемо задржати младе људе у Лепосавићу и уопште на простору Косова и Метохије“, рекао је Тодић.

За лица која имају средњу стручну спрему мера стручна пракса спроводи се у трајању од шест месеци за коју ће остварити новчану надокнаду од 22 000 динара, док је за лица са високом стручном спремом стручно оспособљавање у трајању од 12 месеци са надокнадом од 27 000 динара, а општина је обезбедила и новац за путне трошкове.

Имплементација Програма стручне праксе одвија се у сарадњи са Националном службом за запошљавање Републике Србије, а саставни је део Пројекта политике запошљавања општине Лепосавић.

Погледајте и ову вест

Обележена храмовна и општинска слава у Лепосавићу

У Лепосавићу је данас обележена општинска и храмовна славу Свети Василије Острошки, заштитник ове најсеверније …