понедељак, 26.фебруар 2024
АКТУЕЛНО

У Лепосавићу обележена храмовна и општинска слава Свети Василије Острошки

Општина Лепосавић обележила је данас општинску и храмовну славу, заштитника ове најсеверније општине на Косову и Метохији, Светог Василија Острошког.

Обележавање овог великог празника почело је Светом Архијерејском литургијом, након које је улицама Лепосавића кренула литија у којој је учешће узео велики број деце и мештана наше општине. По завршетку литије уследило је пресецање славског колача и ломљење славске чеснице у порти храма посвећеног Светом Василију Острошком.

Светој Архијерејској литургији, коју је служио Епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије, поред домаћина председника општине Лепосавић Зорана Тодића са сарадницима, присуствовали су помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Јелена Стојковић и Душица Николић, руководство Српске листе, као и многи други представници институција, драги гости и пријатељи општине и велики број мештана.

Председник општине Лепосавић Зоран Тодић честитао је славу Светог Васислија Острошког свештенству, монаштву и мештанима општине Лепосавић, уз захвалност представницима Канцеларије за КиМ и осталим гостима што су својим присуством увеличали овај значајан празник за нашу општину.

„Данас је један радостан и значајан дан за нашу општину. Данас обележавамо и прослављамо општинску и храмовну славу, Светог Василија Острошког Чудотворца. Честитам данашњи велики празник свештенству, монаштву, становницима наше општине, али и свим верницима Српске Православне Цркве, са жељом да нам Свети Василије подари добро здравље, мир,  благостање и свако добро. Хвала Господу Богу и Светом Василију што након две године паузе због корона вируса данас традиционално како и доликује славимо овај празник и што поново имамо литију улицама Лепосавића, као и остали предвиђени програм као и пре пандемије, а напоменућу и одржавање  Интернационалне атлетске трке. Не постоји ништа лепше него видети оволики број деце која су данас овде присутна. Она су наш мотив и подстрек да још више радимо како бисмо им обезбедили што бољу будућност на овим просторима“ рекао је Тодић.

Темељи храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу, постављени су пре 21 година, када је почела изградња и подигнута ова велелепна Божија кућа. Од дана када је саграђен наш храм обележава се храмовна и општинска слава. Ово свето место важи за једно од најлепших у општини Лепосавић.

Погледајте и ову вест

Одржана традиционална акција „За лепшу и здраву животну средину“

И ове године Општина Лепосавић организовала је традиционалну акцију уређења  урбаних насеља Лепосавић, Сочаница и …