среда, 17.април 2024
АКТУЕЛНО
poseta_marka_djurica

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић посетио је фабрику отковака ЛОЛА ФОТ у Лешку

Данас овде у фабрици отковака у Лешку обележавамо на Косову и Метохији почетак године предузетништва. Завод ,,Иво Лола Рибар,, у Лешку је у протеклој години уз подршку Владе Србије увећао своју производњу за 12 пост, и овај Завод ради у две смене по томе је и један од ретких у Србији, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Он је подсетио да се у овој фабрици налази и највећи чекић у ковници и да људи који ту производе вредно доприносе успеху ове фабрике, која и данас послује успешно и позитивно, и када је у питању металска индустрија једна од лидера у Србији.

„Овде се производе делови за бродоградилишта, за машинску индустрију, финални производи у пољу технике, из због тога овај Завод Иво Лола Рибар је за нас пример борбе против незапослености, пример што 180 људи без и једног динара државне помоћи, хране своје породице, и измирују своје обавезе према држави“ – рекао је Ђурић.
Он је додао да ће у наредном периоду држава наставити да помаже ову фабрику, повезујући је са привредним субјектима широм Србије, и помажући јој да додје и до иностраних тржишта.

„Незапосленост је највећи непријатељ опстанка Срба и на Косову и Метохији, као и свим другим деловима наше земље, због тога годину предузетништва обележавамо у једној успешној фабрици, подсећајући на то да је Влада Србије покренула иницијативу која има за циљ да кроз програм ,,Регион успеха,, омогући предузетним људима да и сами покрећу своју производњу, па се надамо да ће у будућности кооперанти бити и предузетници из ових крајева који могу да допринесу финалној производњи. Ми смо помогли да Завод Иво Лола Рибар поново покрене производњу, стане на ноге, он данас послује потпуно самоодрживо, самостално без државних субвенција, плаћа држави све порезе. Наша одговорност и дужност је да следећу генерацију радника затекнемо барем у овако добром стању у каквом се фабрика налази данас, да овде долазе и нови радници у наредним годинама, а ми ћемо се трудити да на комерционалним основама проширите своје капацитете“ – рекао је Ђурић.

Дјурић је рекао и да је успех ове фабрике још већи ако се узму у обзир административне и бирократске препреке које су наметнуле привремене институције у Приштини, и неопходност да се руководство и радници сналаже за трансфер сировина и финалних производа, нема никакве сумње да је својинска структура потпуно јасна. Ова фабрика је у власништву Републике Србије и радника који овде производе, а када је реч о будућности ове фабрике можемо говорити о решењима заснованим на овим полазним основама. Дакле, рекао је Ђурић, оно што не припада Приштини, она тиме не може ни да располаже.

Директор „Лоле Фот“ Првица Јевремовић захвало се Влади Републике Србије и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу на посети и на томе што је обишао погоне ове фабрике.

„У предходном периоду фабрика је имала пуну сарадњу са Канцеларијом за КиМ, за покретање производње и унапређење. Разговарали смо о горућим проблемима, али и о томе како да повећамо обим производње, да проширимо капацитете, и имали смо потпуно разумевање за наше захтеве“ – рекао је Јевремовић.

Фабрика отковака „Лола Фот“ из Лешка, основана 1984. године као огранак „Лола Система Београд“, специјализована је фабрика за производњу резервних делова на бази отковака од челика.

Тренутно упошљава 190 радника и своје производе, који се користе у машиноградњи, бродоградњи, електропривреди, рударству, аутомобилској и дрвној индустрији, производи и пласира највише за потребе предузећа у централној Србији, попут „Агромеханике“ из Бољеваца, „Прве петолетке“ из Трстеника, рударских басена Колубара и Бор.

Канцеларија за КиМ у протеклом периоду пружила је подршку предузећу „Лола Фот““у вези са покретањем производње у већем капацитету и сарадњом са Јавним предузећем „Метохија“ ради пласмана робе и набавке репроматеријала.

Ову фабрику заједно са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем обишли су и заменик косовског премијера Бранимир Стојанович, министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић, и председник привременог органа Општине Лепосавић, Зоран Тодић.

Погледајте и ову вест

Обележена храмовна и општинска слава у Лепосавићу

У Лепосавићу је данас обележена општинска и храмовна славу Свети Василије Острошки, заштитник ове најсеверније …