субота, 25.мај 2024
АКТУЕЛНО

Канцеларија за Косово и Метохију улаже у развоја воћарства на терену лепосавићке општине

Програмом расподеле и коришћења подстицајних средстава за развој пољопривреде на КиМ, Канцеларија Владе републике Србије, у сарадњи са општином Лепосавић, спровела је  конкурс и поступак јавне набавке за доделу садница воћа за 278 пољопривредних домаћинстава.

Помоћник директора Канцеларије за Ким Зоран Бојовић са председником привременог органа општине Лепосавић Зораном Тодићем присуствовао је подели садница.

Бојовић је том приликом изјавио- Ово је први корак. Током ове године спремили смо пољопривредник произвођшачима на КиМ још неколико врста помоћи у домену садница. Крећемо и са кампањом помоћи развоја пчеларства. Пчеларима почетницима поделићемо по пет кошница са ројевима и пратећом опремом. Уз помоћ локалног Друштва пчелара поделићемо по двадесет друштава са кошницама старим пчеларима. Проблема у пласману неће бити, јер смо са Компанијом „Метохија“ направили договор о пласману на КиМ и централној Србији.- рекао је Бојовић

Председник Зоран Тодић је истакао да Влада републике Србије и канцеларија за КиМ стоје уз свој народ. Препознате су наше потребе и обезбеђена су средства за подстицај развоја пољопривреде. Општина Лепосавић има око две хиљаде регистрованих пољопривредних домаћинстава. Улажемо напоре да унапредимо ову грану. Потенцијала има и у будуће ће се улагати у развој пољопривреде.- рекао је Тодић.

Председник Тодић најављује већу помоћ Владе

Општинска служба за развој пољопривреде обавила је све неопходне припремне радове по конкурсу који је расписала Канцеларија за КиМ. Референт за развој пљопривреде Марина Ракић каже да је подељено 56 085 садница различитих воћарских структура.

Подељено је 3 540 садница шљиве за 70 пољопривредних домаћинстава, 600 садница вишње за 11 домаћинстава, једно домаћинство добило је 25 садница трешње, 42о садница купине за седам домаћинстава, 1 500 садница леске за 31 домаћинство, а 158 пољопривредника добило је 50 000 садница.

Воћари, власници пољопривредних домаћинстава у подножју Копаоника и Рогозне задовољни су Програмом Канцеларије и Владе републике Србије и очекују нова улагања у развој овога краја. Речи захвалности упутили Хивзо Исламовић из Каљина, Дејан Младеновић из Јошанице и Слободан Милуновић из Заврате.

Програмом распосделе коришћења подстицајних средстава предвиђена је и додела пољопривредних машина за 75 домаћинстава. То ће бити реализовано, најавио је председник Тодић до краја овог месеца.

Погледајте и ову вест

Парастосом и полагањем венаца обележена годишњица почетка НАТО агресије

Поводом 24. годишњице од почетка НАТО бомбардовања на Савезну Републику Југославију, код споменика Палим борцима …