петак, 14.јун 2024
АКТУЕЛНО

Планинари из Србије и са Космета на маршу „Шаторице 2015“

У организацији Планинарско скијашког клуба „Копаоник“ из Београда заљубљеници у природу имали су прилике да се у тродневном дружењу упознају са лепотама Копаоника. Од села Борчане у лепосавићкој општини, па до врха Шатрице на надморској висини од 1750 метара, и назад, стазом дугом двадест километара, прошло је око педесет планинара из свих крајева Србије. Сунчан дан и предивни предели падина Копаоника оставили су добар утисак на све учеснике марша.

Добар доживљај покварио је један немили догађај.

По речима домаћина марша Рада Кнежевића на самом врху Шаторице планинаре је дочекао пожар. Ватру су упалили Албанци из суседног села са циљем да спрече излазак планинара. На срећу све се завршило без проблема..

Након вишесатног марша планинари су се састали у згради школе у Борчану. Другарско вече „Митров данак хајдучки растанак“ остаће свима у дугом сећању.

Планинаре су у селу Борчане обишли чланови Привременог општинског већа Лепосавић, на челу са председником Зораном Тодићем.

Поздрављајући учеснике марша он је посебно истакао да је срећан што види велики број младих људи из централне Србије који су дошли на дружење. Осврћући се на непријатности које су доживели на терену, Тодић је рекао да је то наша свакодневица, замолио их да то забораве и да наредне године дођу и у још већем броју учествују на овом традиционалном маршу.

Трећег дана дружења учесници марша „Шаторице 2015“ прешли су стазу дугу 17 километара од Борчана до Лепосавића и посетили манастир Свети Јован у Сочаници.

Домаћин овогдишњег тринаестог по реду дружења било је Планинарско друштво „Копаоник“ из Лепосавића.

Погледајте и ову вест

Полагањем венаца код спомен чесме и свечаном академијом у Сочаници обележена 106.годишњица Топличког устанка

Поводом обележавања 106 година од подизања Топличког устанка данас је код спомен чесме у Сочаници …