уторак, 5.март 2024
АКТУЕЛНО

Посета министра Жељка Сертића и директора канцеларије за КиМ Марка Ђурића засадима винове лозе у Лепосавићу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, позвао је грађане Србије да купују вина са Косова и Метохије и нагласио да је вино које се овде произведе на сунчаним падинама ових гора врло квалитено, а министар Жељко Сертић да ће Влада Србије у години предузетништва помагати оне који желе да покрену сопствени бизнис.

Он је у у пратњи министра привреде Жељка Сертића обишао село Кутње у општини Лепосавић и газдинство Славише Лакићевића који се бави виноградарством и производњом садница малине поручио да „виноградари на КиМ могу да рачунају на подршку државе и да је сваки нови засађени виноград нови стуб опстанка Срба у покрајини“.

Ђурић је честитао Лакићевићу за кога је рекао да је пример колико у овом тренутку јесте важно да се уђе у нове засаде и нову борбу за нове чокоте винограда, и нагласио да је то важно“због тога што је сваки наш нови виноград још један мали камен међаш и стуб нашег опстанка на Косову и Метохији”.

Директор је пренео да на врло конкретну подршку државе могу да рачунају Срби на Косову и Метохији којима је поручио да искористе сваки плодни ар и сваку плодну пољану.

Министар привреде Жељко Сертић је казао да пример домаћина из села Кутње представља велики подстрек за све оне који желе да се упусте у овакве послове, да се осете снажнијим и бољим.

“Влада Србије, прогласила је годину предузетништва како би кроз наше програме могли да помажемо идеје и пројекте у којима људи желе да покрену нешто ново”, рекао је Сертић.

Славиша Лакићевић испричао је историјат села и објаснио да у некада давно управо у овом селу били виногради и да је његова намера да постепено под виноградима засади преко 60 хектара а сада их има само два.

Лакићевић је истакао да се у овом селу налази и једини матичњак малине на Косову и Метохији са којег продаје саднице овог јагодичастог воћа.

Погледајте и ову вест

Уручене саднице воћа пољопривредним произвођачима из општине Лепосавић

Члан Привременог органа општине Лепосавић Стеван Петронијевић са сарадницима из општинске службе за  пољопривреду уручили …