недеља, 19.мај 2024
АКТУЕЛНО

У Лепосавићу обележена 17 годишњица од НАТО бомбардовања

У Лепосавићу је данас обележена 17 годишњица од НАТО бомбардовања бивше Савезне Републике Југославије.Намера тада западних земаља је била да се заштите Албанци на Косову.Срби се данашњег дана и наредних 78 дана ,колико је трајало бомбардовања сећају са тугом и горчином,док Албанци славе као спас за њихов народ.На спомен обележје 24 настрадала хероја у опстини Лепосавић, Прота Миломир Влашковић уз саслужење свештенства вршио је опело погинулима у последњем рату 1999 године.

У знак сећања на страдале венце су полозили чланови породице, ратни војни ветерани, председник Привременог органа опстине Лепосавиц Зоран Тодић,градоначелник Драган Јаблановић и Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију који је подсетио присутне градјане на сурову историју претходних ратова у којима су Срби водили борбу за слободу и мир,а да су нас они науцили да будемо слозни ,добри и поштени једни према другима зарад очувања будућности и будућих нараштаја..

Према званичној статистици зивот је изгубило 1.002 припадника Војске Југославије, око 2.000 цивила, укључујући и децу. Рањено је више од 6.000 цивила. Преко 1.000 цивилних објеката је уништено, укључујући школе, болнице и зграде државне администрације. Тешко су оштећени и уништени објекти путне инфраструктуре, од чега 45 мостова. Оштећено је скоро 200 споменика културе, укључујући и 23 средњевековна манастира. Бомбардовање је окончано Војнотехничким споразумом познатим као Кумановски споразум 9. јуна исте године, а пратило га је повлачење српске војске и полиције са Косова и улазак НАТО трупа кроз мисију КФОР, која је И дан данас на Косову.

Погледајте и ову вест

Парастосом и полагањем венаца обележена годишњица почетка НАТО агресије

Поводом 24. годишњице од почетка НАТО бомбардовања на Савезну Републику Југославију, код споменика Палим борцима …