понедељак, 20.мај 2024
АКТУЕЛНО

Смотра “Најбоља ракија шљивовица“ десети пут у Сочаници

Десета смотра под називом „Најбоља ракија шљивовица Ибарске долине“ организована је у Месној заједница Сочаница, у Општини Лепосавић. Ова својеврсна манифестација је прилика да воћари овога краја, који у недостатку хладњача и организованог откупа, целокупан род шљиве претворе у ракију, изложе своје производе и тако понуде тржишту.

Доктор професор на Техничком факултету у Косовској Митровици Светомир Милојевић, у сарадњи са колегама са других факултета из централне Србије, организује воћаре овога краја да изложе своје производе и са стручњацима размене искуства.

Доктор Милојевић каже да ова манифестација, која је такмичарског карактера, из године у годину окупља све већи број људи који стиче нова знања у производњи ракије. Говорећи о новом Закону о производњи ракије, који је недавно усвојила Скупштина Србије, Милојевић истиче да је ово јединствена прилика да и мали произвођачи заштите себе, а своје купце гарантовањем квалитета. Каже да су изгласавању у многоме допринеле и овакве манифестације, односно група људи која их годинама организује.

По оцени Жирија, по квалитету, укусу ,мирису и јачини прво место припало је произвођачу Славољубу Милосављевићу из Сочанице. Друго место је освојио дугогодишњи учесник на такмичењу и запажени произвођач ракије, из Гулија код Лешка, доктор Братислав Миловановић. Треће место припало је породици Лазовић из Кратине код Лешка, која традиционално, отац Бошко и син Љубиша, освајају златне медаља.

Ове године на смотри ракија учешће је узело 55 произвођача почев од Зубиног Потока, па преко Баљевца и Краљева све до Горње Трепче.

Погледајте и ову вест

Председник Тодић честитао Светог Трифуна, заштитника винограда и виноградара

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић са сарадницима присуствовао је сечењу славског колача и …