среда, 24.јул 2024
АКТУЕЛНО

Држава Србија делима а не речима, обезбеђен кров над главом за 58 породица са 123 деце

Помоћник директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић и председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић, уручили су кључеве станарима 58 станова, у три стамбене зграде у улици Доситеја Обрадовића у Лепосавићу које су изграђене средствима Владе Републике Србије. Станови, просечне површине од 60 метара квадратних, намењени су стамбеном збрињавању младих брачних парова, вишечланих и социјално угрожених породица са територије општине Лепосавић.
Улагањем око 100 милиона динара, држава Србија у сарадњи са Kанцеларијом за KиМ и општином Лепосавић, обезбедила је кров над главом за 58 породица, са 123 деце, од чега је 101 малолетно. Ово је највећа инвестиција државе Србије у последњих 50 година што се тиче стамбеног збрињавања становништа општине Лепосавић. Важно је напоменути да је решен и дугогодишњи проблем са стамбеном зградом чија је изградња почела јос 2004.године и није завршена све до 2019.године, када је садашње руководство на челу са председником Тодићем и Kанцеларијом за KиМ обезбедили средства за завршетак зграде и партерно уређење.
То је још један доказ, бриге и приступа државе Србије према српском народу и нашој деци на Kосову и Метохији, који свакодневним присуством на терену, улажу велике напоре и труд како би народу на KиМ обезбедили адекватне животне услове и одрживи останак и опстанак на овим просторима.Помоћник директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић је поручио да сваки кров над главом који се изгради на Kосову представља симбол нове наде и указује на обнову живота, али и српско присуство и трајање у покрајини.
„Никада се више није градило и обнављало на Kосову и Метохију него у време председника Србије Александра Вучића и директора Kанцеларије за KиМ Марка Ђурића. Од 2014. године изграђено је укупно 1.700 стамбених јединица, а градићемо и још више како би сви наши људи који овде живе имали квалитетан дом и живот, али и да се њихов стандард не разлику о стандарда људи у централној Србији“, рекао је Петковић.Он је нагласио да је опредељеност државе Србије да води политику изградње, мира и повећања стандарда како би се српске средине на Kосову ојачале у економском смислу.
„Поред свих наших цркава и манастира које чувамо и бранимо на Kосову и Метохији, сваки дом, свака зграда, кућа представља светињу и управо светиња дома и породице је нешто што ћемо посебно чувати и зашта ћемо се борити. Јер, свака кућа на KиМ јесте једна нова нада да овде останемо и опстанемо, као своји на своме. Знајте, да остајући овде, уз вас је ваша држава Србија која брине о вама, јер је опредељеност државног врха да се улаже у српске средине у јужној српској покрајини“, поручио је Петковић.
Помоћник директора Kанцеларије за KиМ је додао да ће се у новоизграђене станове у Лепосавићу уселити 123 малишана и то је, како је рекао, потврда да су ти станови отишли у праве руке.
„Kроз три зграде уложено је преко 100 милиона динара, а до краја године на простору општине Лепосавић изградићемо још пет зграда са још 60 станова, што јасно говори колико су држава Србија и председник Александар Вучић посвећени да улажемо на простору Kосова и Метохије“, каже Петковић.Захвалност држави Србији на томе што је Лепосавић последњих година постао велико градилиште упутио је први човек општине Лепосавић Зоран Тодић.“Ово је велики дан за општину Лепосавић и читаво Kосово и Метохију, али све то не би смо могли без помоћи наше државе Србије и председника Александра Вучића који је иницирао инвестициони план захваљујући којем се, као никада у последњих неколико деценија, гради и као што ће се градити и у наредном периоду“, рекао је Тодић.
Он је подсетио да је у последње две године држава Србија у ову општину уложила преко милијарду динара и нагласио да ће осим поделе нових станова који ће бити завршени до краја године, помоћ у грађевинско материјалу добити и породице које су саме започеле са изградњом крова над главом, а зашта је издвојено више од 17 милиона динара.Тодић је поручио и да су у претходном периоду реновиране све три основне школе, чиме је спремно дочекан почетак нове школске године, а ђаци ће имати адекватне услове за рад у објектима који су саграђени пре више деценија.
Добијањем кључева новог дома у једној од три новоизграђене стамбене зграде, свој вишегодишњи проблем решила је и самохрана мајка четворо деце Далиборка Вуловић.“Захваљујем се Влади Републике Србије, Kанцеларији за Kосово и Метохију и руководству општине Лепосавић на челу са Зораном Тодићем које је имало слуха за наше проблеме и који су нам доделили овај стан. Ово нам много значи, јер смо решили један од највећих проблема“, рекла је Вуловић.
Поред данашњег стамбеног збрињавања 58 породица, ускоро ће бити збринуто још 60 породица, у стамбеним зградама у Лешку, Лепосавићу и Сочаници, где су радови у току, а зашта је Влада Републике Србије у сарадњи са Kанцеларијом за KиМ и општином Лепосавић обезбедила више од 200 милиона динара за изградњу 36 станова у Лешку, 12 станова у Сочаници, 12 станова и два пословна простора у Лепосавићу.

Погледајте и ову вест

Уручене саднице воћа пољопривредним произвођачима из општине Лепосавић

Члан Привременог органа општине Лепосавић Стеван Петронијевић са сарадницима из општинске службе за  пољопривреду уручили …